Suuri jouluolutpruuvi 2016 jäi muistiinpanoihin
- Antti G.
- 5.12.2016
- 2 min käytetty lukemiseen

Eilisissä Lahen GT:n pikkujouluissa järjestettiin suur jouluolutpruuv. Tilaisuudessa oli tietennii jännitystä kuten Jartsan mailoissa, mutta asiantunteva raati ei siitä mitenkään erityisesti hämmentynyt. Päin vastoin. Yhteensä seitsemän olusen koemaistoon käytiin kuin siat limppuun, vaikka possuttelua pyrittiin kyllä ainakin alkuillasta ihan tietoisesti välttämään syömällä pohjille hieman suolaista.
No. Kunhan asiaan sitten päästiin, niin Antti G. kanniskeli keittiönsä kätköistä parahultaisiksi jäähdytettyjä, mutta nimettömiksi naamioituja tuopillisia yksi toisensa ja toinen kolmantensa jälkeen, ja jokaisen suullisen jälkeen raatilaiset kommunikoivat mietteensä varta vasten väsätyn tietopalvelun avulla salaisiin kansioihin. Kustakin arvioitiin aluksi vaaleuden suhteen. Myös oluiden väriä, makua ja jouluisuutta punnisteltiin, ja lisäksi raatilaiset saivat kirjata muistiin omien mieltymystensä mukaisesti oluelle soveltuvan ruuan sekä seuran määrän että vieläpä senkin, kuinka monta annollista kustakin pullosta voisi siemaista. Jartsa olisi voinut juoda jokaista olutta kymmenen pulloa. Ja taisi juodakin.
Tietoteknillinen avustin tulikin olemaan hyvin tarpeellinen, sillä ilman sitä olisivat nämä pruuvin tulokset vaipuneet unhon suohon. Mutta eivätpä vaipuneetkaan, sillä tässä net nyt ovat, Lahen GT:n jouluolutpruuvin 2016 parhaat oluet joulumakuindeksin (maku+jouluisuus) mukaan paremmuusjärjestyksessä:

1. Malmgård jouluolut: joulumakuindeksi (JMIX) 7.625, vaaleus 8, ruokasuositus: liha ja peruna, mutta ihan siltäänkin menee
Rååtilaiset pitivät tätä uusmåålåistå Porvoonjokkee pitkin Antin inkkarikanootissa salakuljetettua olutta ruskean värisenä ja se olisi maistunut melkeinpä minkä tahansa ruuan ja seuran kanssa. Parhaaksi jouluolueksi tämä olut valikoitui nimenomaan jouluisuutensa ansiosta, sen makupisteet eivät olleen aivan parhaat, mutta silti sitä olisi haluttu nauttia keskimäärin 6 annoksen verran. Jartsan ja Antin äänet tosin nostivat tätä keskiarvoa aika voimakkaasti.

2. Lervik Kringly Kris, Norwegian Juleporter: JMIX 7.375, vaaleus 9.5, ruokasuositus: liha
Tämä norjalaisten satamatyöläisten sekä huulirasvaurheilijoiden suosima erittäin tumma, tai raadin mielestä musta (paitsi Päkän mielestä ruskea) olut sai melkein yhtä korkeat jouluindeksipisteet kuin pårvåålainen tuontitavara, mutta kun sen jouluisuus nousi arvioissa vain arvoon 7.5, ei sillä ollut juurikaan mahdollisuuksia kuin tähän, sinänsä ansiokkaaseen toiseen sijaan. Hyvähän sekin. Norjalaiselle.

3. Olutpaja Jouluolut: JMIX 6.0, vaaleus 4, ruokasuositus: ihan siltäänkin menee
Tämä testin paras suomenkielisen kielialueen olut onnistui punnertamaan itsensä palkintopallille aika monen muun ennakkosuosikin ohitse. Syynä ei kuitenkaan ollut tylsä etiketti, sillä raatilaisten arviointihan tehtiin sokkona. Eikä syynä ollut varsinaisesti jouluisuuskaan, sillä se sai raadilta vain 4.5 pistettä. Mutta olipahan vain ihan kaikkien mielestä hyvä kalja.
Kunniamaininta: Raadin mielestä paras olut pelkästään makua arvioiden oli mikkeliläisen Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Talviolut. Jouluoluttestissä se ei kuitenkaan voinut mitenkään sijoittua pallien lähellekään, koska sen jouluisuuspisteet jäivät arvoon 2. Mutta kysessä ei ollutkaan jouluolut, vaan talviolut.
Älä osta -suositus: Pruuvin jäsenet oli tietysti valittu niin, että mikä tahansa olut maistuu, mutta yksi olut silti sai vähän huonommat pisteet kuin muut. Jos siis vaihtoehtoja on, niin kannattaa vältellä Stadin Panimon Good Old times Christmas Alea. Sai vain 5.5 makupistettä, mikä ei tässä sarjassa oikein riitä mihinkään. Ja nimikin on niin pitkä, että koitappa Alkon tiskillä muistella. Jartsa ja Antti tykkäsi kyllä siitäkin. Tietysti.
Kommentare